De gevolgen van een ‚Grexit‘

De laatste paar maanden is de term ‚Grexit‘ vanuit het niets een op zichzelf staand begrip geworden in de wereld van het investeren en beleggen. Het begrip, verwijzend naar het mogelijke verdwijnen van Griekenland uit de Eurozone, is echter nog nóóit zo veelbesproken geweest als nu. Daarbij keert er telkens één vraag terug: hoe serieus is de dreiging van zo’n exit nu echt? En, belangrijker: wat zijn de eventuele gevolgen voor het online beleggen?

Een splitsing tussen twee sporen.

De Grexit: wat is er aan de hand?

Sinds de Griekse schulden zich opstapelen is er al sprake geweest van een mogelijke exit van het land uit de Eurozone. Maar sinds de linkse partij Syriza in Griekenland aan de macht is gekomen horen we dit soort geluiden niet alleen vanuit landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar ook vanuit Griekenland zelf. Syriza heeft een flink anti-Europees geluid en pleit ten zeerste voor het verlaten van de zone door Griekenland. Inclusief een herinvoering van de voormalige munteenheid, de Drachme.

Gewijzigde valutakoers

Een mogelijke exit voor Griekenland heeft zodoende gevolgen voor de valutakoers, maar er is méér gaande dan alleen een potentiële herinvoering van de Drachme en een devaluatie van deze muntsoort. Het houdt namelijk ook in de Griekenland haar schulden aan Europa niet langer meer kan terugbetalen. Kortom: ook Nederland kan fluiten naar haar uitgeleende centen.

Gevolgen

De gevolgen daarvan leken desastreus en niet te overzien. Althans, dat was het gevoel van een aantal jaar geleden. Want sindsdien is er het een en ander veranderd. Dit komt min of meer door het feit dat de overwinning van Syriza een historische winst is. Het is nog nooit voorgekomen dat zo’n extreem linkse partij aan de macht komt én het is nog nooit voorgekomen dat een partij zo abrupt van munteenheid en status probeert te wijzigen. Dat houdt in dat de gevolgen ook niet direct zo desastreus hoeven te zijn als vooraf werd beweerd: we weten het simpelweg gewoon nog even niet. We hebben we geen schoolvoorbeeld over wat een mogelijke Grexit doet met de rest van (financieel) Europa. De gevolgen zijn derhalve erg lastig in te schatten.

Geld investeren?

Misschien heeft een Grexit zelfs positieve gevolgen, zo denken meerdere topeconomen en -beleggers. Volgens hen moet Europa Griekenland zien als een soort buitenbeentje: een rotte appel die ervoor zorgt dat ‚de rest van de fruitschaal dat óók wordt‘. Onder meer de steenrijke Amerikaan Warren Buffett is een voorstander van die gedachtegang: hij stelt dat we er gauw genoeg achter komen wat er gaat gebeuren mocht Griekenland de eurozone daadwerkelijk verlaten.

Slim beleggen

Dat de gevolgen niet per se negatief hoeven te zijn, moet na verloop van tijd blijken. Maar bestaat er ook een kans tot slim beleggen? Verschillende brokers hebben dit soort opties onderzocht: valt er winst te halen mocht er zich daadwerkelijk een Grexit voordoen? Het antwoord op deze vraag is voorlopig nog wat onduidelijk: investeren in een dusdanig onvoorspelbaar fenomeen kan leiden tot hele grote winsten, maar net zo makkelijk tot enorme verliezen.

De mogelijkheden

Misschien is het zogenaamde ’short gaan‘ een mogelijkheid. Dit houdt in dat er staatsobligaties worden geleend die worden teruggekocht wanneer een prijs weer daalt. Tegelijkertijd is het haast niet mogelijk om dit te doen: er zijn ten slotte geen partijen van wie je eventueel Griekse staatsobligaties kan lenen.

Wat wél tot de mogelijkheden behoort, is speculeren aan de hand van hoe de euro zich gaat bewegen. Daarmee kunnen beleggers inzetten op de beweging van de eurokoers: het is namelijk de vraag wat de munteenheid gaat doen mocht een Grexit daadwerkelijk plaatsvinden. Op de vraag of dit al dan niet verstandig is bestaat eveneens onenigheid: diverse brokers hebben verschillende meningen. Daarbij vallen er twee hoofdgedachten te onderscheiden. Het eerste idee is dat een Grexit slecht is voor de euro: een vertrek van Griekenland betekent dat men er niet in is geslaagd om de gehele eurozone bijeen te houden, hetgeen indirect leidt tot het dalen van de koers. Het tweede idee is dat een vertrek van de Grieken juist positief is voor zowel Europa als de euro. Aanhangers van dit concept verwachten een terugkerende stabiliteit van de munt en een bijbehorende stijging van de koers.

Wat is juist?

Voor beide invalshoeken valt iets te zeggen. Het daadwerkelijke antwoord moeten we je echter schuldig blijven: of er in de toekomst sprake is van slim beleggen naar aanleiding van een Grexit moet blijken. Eigenlijk is geld investeren op de gevolgen van een Grexit hetzelfde als beleggen in het algemeen: het goed inspelen op risico’s vormt een van de belangrijkste onderdelen van beleggen.

Brokers vergelijken bij online beleggen

Ben je geïnteresseerd in het online beleggen? Dan zijn er meerdere brokers voorhanden die je helpen tijdens het investeren en je de goede richting uitsturen. Welke broker bij jou past hangt af van je persoonlijk wensen en voorkeuren? We bieden je daarom de mogelijkheid tot brokers vergelijken. Doe er je voordeel mee!

 
Open nu een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO!
 

Deel dit bericht

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert